Współcześni mydlarze z konieczności

XIX wieczni mydlarze dość często gościli na moim blogu, raz z racji bycia rodziną, sąsiadami czy współwyznawcami z parafii ewangelicko-augsburskiej. Część z nich wyrabiało mydła z łoju, ale pojawili się również dwaj producenci współczesnych mydeł kosmetycznych (Sommer i Puls). Dziś mydła powstają przeważnie w wielkich fabrykach, ale pojawiają się także współcześni mydlarze z konieczności i hobbiści. Wpis gościnny jak dziś można zrobić mydło.

Mydło z punktu widzenia dwunastoletniej alergiczki, która wzięła sprawy we własne ręce.

Nazywam się Natalia Ożarek. Mam 12 lat. Od urodzenia choruję na atopowe zapalenie skóry. Wcześniej czy później wszystkie środki myjące zaczynają mnie uczulać. Problemy te spowodowały, że zaczęłam szukać rozwiązań dla siebie.

Kilka tysięcy lat temu, tłuszcz z opiekającego się mięsa spadł na popiół… Ludzie zauważyli, że tłuszcz połączony z popiołem pieni się i nadaje się do mycia oraz prania. I tak oto,  narodziło się pierwsze mydło!

Przez następne setki lat, było używane jako środek odkażający do ran, detergent do prania ubrań, czy rodzaj perfum. Było kojarzone z czystością i zdrowiem.

Jak każdy cudowny produkt, mydło cieszyło się narastającą popularnością. Modyfikowano jego skład na wiele różnych sposobów. Jednak, prawdziwa rewolucja przyszła wraz z podatkami. Były one tak wysokie, że wytwórcy mydła zaczęli zmieniać jego skład w celu ich uniknięcia!

W XIX wieku, do produkcji mydła, zaczęto używać gliceryny – alkoholu. Z początku, gliceryna pochodziła z tłuszczów zwierzęcych. Tłuszcze zwierzęce przetwarzano  na mydło i glicerynę za pomocą procesu saponifikacji. Potem zaczęto robić glicerynę z tłuszczy roślinnych, co aktualnie jest bardziej popularnym procesem.

Jak działają współcześni mydlarze

Ja do produkcji swojego mydła, używam bazy mydlanej glicerynowej ekologicznej do skóry atopowej (sama testowałam). 

Co będzie potrzebne:

  • 500g bazy mydlanej  glicerynowej (do nabycia w internetowych drogeriach ekologicznych)
  • Mieszadło magnetyczne z podgrzewaniem, mieszadełko, foremki silikonowe / specjalne do mydła, litrowa zlewka, termometr do płynów, waga oraz folia spożywcza
  • Barwniki, zapachy, susz kwiatowy, miód, (olejki nawilżające) …

Przepis

Na początku odmierzamy daną ilość bazy mydlanej glicerynowej i kroimy ją na kostkę.

Mydlarze współcześni - krojenie bazy mydlanej


Następnie wrzucamy do zlewki bazę mydlaną glicerynową i zaklejamy górę folią spożywczą.

Współcześni mydlarze -  rozpuszczanie masy

Rozpuszczamy ją, tak aby była w postaci płynnej. Topimy bazę mydlaną w temperaturze 60 – 70*C. Nie może się jednak zagotować ani nie może się dostać do niej woda (jak się dostanie, to trzeba robić wszystko od początku).

Jak się rozpuści, to wrzucamy mieszadełko i zaczynamy mieszać. Wsadzamy również termometr, ponieważ gliceryna NIE MOŻE MIEĆ POWYŻEJ 85*C.

Współcześni mydlarze mieszanie
Współcześni mydlarze

Następnie dodajemy barwnik, zapachy oraz inne składniki. (np. susz kwiatowy, olejki nawilżające,  można jeszcze dodać trochę miodu, ale nie więcej niż 2% całej masy gliceryny. Ja dodaję tylko barwnik, zapachy i susz kwiatowy no i czasem trochę miodu).

współcześni mydlarze - dodatki

Gdy uznamy, że wszystko jest dobrze wymieszane, wyjmujemy mieszadełko i wlewamy zawartość do foremek (najlepiej silikonowych). Po odczekaniu, aż wystygnie, mydło jest gotowe do użytku (najlepiej poczekać ok. 2 godzin). Jak widać na zdjęciu, na jednym mydle wytworzyła się piana to oznacza, że dostała się woda albo zbyt intensywnie się mieszało.

Gotowe mydło
  • Powodzenia ‼️‼️‼️‼️ Miłego robienia mydła i mycia rąk ‼️‼️‼️‼️

Źródła informacji :

Jak widać, współcześni mydlarze mają dużo łatwiej.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *